poniedziałek, 16 czerwca 2014

Mam ochotę na coś słodkiego...

Jeszcze pół roku temu myślałam, że jestem uzależniona od słodyczy. Uwielbiałam swoje poobiednie przekąski w postaci wafelków, ciast i czekolad. Oczywiście zdawałam sobie sprawę, że nie służy to mojej sylwetce, ale nie mogłam oprzeć się tym małym przyjemnościom. Oczywiście walczyłam z tym uzależnieniem, ale kiedy próbowałam ich nie jeść to kończyło się to zazwyczaj czymś zupełnie odwrotnym. W tamtym czasie niejedzenie słodyczy wydawało mi się czymś niemożliwym.

Słodycze przestałam jeść głównie ze względy na cerę. Kiedy pewnego dnia ze łzami w oczach próbowałam zakryć fluidem swoje niedoskonałości na cerze powiedziałam sobie DOŚĆ. Już po tygodniu widać było różnicę: cera się wygładziła, wypryski zrobiły się mniej ogniste. Na sylwetkę jakoś znacząco to nie wpłynęło- może dlatego, że słodycze zamieniłam na owoce lub inne pyszności. I właśnie o tych moich pysznościach dzisiejszy post. Kilka fajnych ZDROWYCH przepisów z minimalna ilości chemii i wspomagaczy;)

ZIELONY KOKTAJL

- świeży szpinak (garść, dwie)
- banan (najlepiej wcześniej zmrożony w zamrażalniku)
- 2 sztuki kiwi (opcjonalnie)
- woda (można też zamienić na sok ananasowy lub jabłkowy)- ok 1 szklanki

Wszystko zmiksować w blenderze. Jeśli będzie zbyt gęste można rozcieńczyć wodą. Tak naprawdę proporcje składników zależne są od upodobań.



CIASTO MARCHEWKOWE

- 2 jaja
- 150 ml oleju
- 200 g cukru (najlepiej brązowego)
- 200 g mąki (można dać zmielone otręby owsiane)
- 200 g startej marchewki
- po łyżeczce: soli, sody, cynamonu
- wiórki kokosowe, orzechy włoskie (opcjonalnie)

Jajka ubić z cukrem. Dodać olej. Dodać marchew. Wymieszać. Dodać mąkę i pozostałe składniki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 45min.





CIASTO Z KASZY JAGLANEJ

- 2 szklanki kaszy jaglanej (nieugotowanej)
- 4 jabłka (najlepiej soczyste)
- ½ szklanki żurawiny
- jajo
- ½ szklanki cukru (opcjonalnie)

Jabłka zetrzeć na tarce (grube oczka). Dodać kaszę i pozostałe składniki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 90 min.







PUDDING CZEKOLADOWY

- dojrzałe awokado
- dojrzały banan
- łyżeczka gorzkiego (prawdziwego) kakao

Wszystkie składniki połączyć w blenderze. Masę tę można także używać jako zamiennik nutelli na kanapki;)
 

1 komentarz:

  1. Zielone koktajle też pijam - są boskie :)
    Zaś na deser ostatnio często wpada mi avocado z łyżką odżywki bananowej (wiem, wiem - mało to przez to naturalne, ale jakie pyszne... :D )

    OdpowiedzUsuń